logo

SEO – Search Engine Optimization

SEO-header

Ako vas nema među prvim rezultatima na Googleu – kao da niti ne postojite na Internetu

Prema posljednjim dostupnim podacima 98% domaćih Internet korisnika (Republika Hrvatska) koristi Google ne bi li došli do informacija koje ih u tom trenutku zanimaju. Trend rasta Interneta kao osnovnog kanala informiranja strmo je uzlazan i nezaustavljiv.

 

Kako izgleda pretraga i odabir rezultata na Googleu (SERP)?

Kada korisnik upiše određeni pojam ili frazu u tražilicu, više od 60% korisnika odabire i klikne na jedan od prva tri rezultata.
Konkretno, 33% korisnika klikne na prvi ponuđeni rezultat. Rezultate na pozicijama 2 i 3 kumulativno klikne sljedećih 29%. Rezultate na pozicijama 4 i 5 klikne 14%, dok preostale rezultate na pozicijama 6 do 10 klikne 16% korisnika. Ovo čini ukupno 92% korisnika koji odaberu jedan od rezultata na prvoj stranici i koji ne idu dalje na sljedeće stranice rezultata. Preostalih 8% korisnika tada ili upisuje novi pojam za pretragu ili ide na drugu stranicu rezultata (njih 4%). Postotak korisnika koji idu na treću stranicu rezultata i dalje pada na 1% i manje.

google-seo-serp-graf-first-page-results

google-seo-serp-distribution-graf

 

Zašto je sve to važno?

Mnogi poduzetnici misle da je dovoljno imati web stranicu. No, web stranica sama po sebi tek je jedna u masi mnogih sličnih na Internetu. Kako vas onda vaši kupci uopće pronalaze? U scenariju gdje korisnici znaju za vašu tvrtku, oni nalaze vašu web stranicu uglavnom tako što upisuju u tražilicu ime tvrtke ili neki drugi jedinstveni i prepoznatljivi podatak. No imajte na umu da su to osobe koje ionako već znaju za vas!

Pitanje je: što je s korisnicima koji ne znaju za vas, a ujedno su i potencijalni kupci, tj. oni koji traže određenu vrstu proizvoda ili usluge koju vi nudite?

Da biste bili vidljivi, na Internetu danas morati biti pri samom vrhu Google rezultata. Nemoguće je dovoljno naglasiti važnost visoke pozicije na organskoj listi rezultata (SERP – Search Engine Results Page) na tražilicama poput Googlea, naravno, u okviru vama važnih ključnih riječi. Formula je jednostavna: ako vas potencijalni kupci vide na Googleu, tada će i kliknuti će na vaš link i posjetiti vašu stranicu. Ako vas ne vide, tada jednostavno neće.

Za probu, upišite pojam koji mislite da bi vaši budući kupci mogli upisati kod pretrage na Googleu i provjerite koja je vaša pozicija. Jeste li među prvim rezultatima? Jeste li uopće na prvoj stranici? Stavite svoju poziciju među rezultatima u okvir iznad navedenih postotaka i dobiti ćete sliku o količini potencijalnih klijenata koje vjerojatno propuštate. Možda je vaša ponuda jednako atraktivna, ako ne i atraktivnija od konkurentske ili ima svoju ciljanu publiku, no pitanje je koliko potencijalnih klijenata vas nikada niti ne nađe. Kod Interneta nerijetko je razlika u tome što oni koji su uspješniji su samo vidljiviji i bolje pozicionirani na Googleu.

 

Što je uopće SEO?

SEO (Search Engine Optimization ili optimizacija za tražilice) je pojam koji označava korake koje korisnik može poduzeti u cilju bolje pozicije na tražilici, a samim time i potaknuti vidljivost vlastite web stranice unutar organskih rezultata Internet tražilica kao što su Google, Bing, Yahoo i slični. Dodatno, postoji i način koji nudi brze rezultate plaćanjem pozicija na Google i ostalim tražilicama, takozvani shortcut, a zove se Search Engine Marketing (SEM). Ovaj način zahtijeva kontinuirano ulaganje, no u konačnici klijentima zna ostvariti znatno brži povrat investiranih sredstava i znatno brži rast. Više o marketingu i plaćenim oglasima na Internet tražilicama pročitajte [OVDJE].

Google i ostale tražilice stalno nadograđuju vlastite algoritme i sustave ocjenjivanja, čiji rezultati određuju pozicije svih stranica na tražilici, te je nužno biti stalno u toku.

 

Što mi možemo napraviti za vas?

S obzirom da se optimizacijom stranica i sadržaja i ostalim SEO tehnikama (on-page ili on-site i off-page ili off-site SEO) bavimo od 2004. godine, a Internetom kao medijem od samih početaka, svojim znanjem i iskustvom možemo dovesti i vašu stranicu prema vrhu rezultata tražilice.

U nastavku je prikazan grafikon koji prikazuje jednog od naših korisnika za kojeg su definirana 4 ključna pojma koje korisnici najviše traže i to u industriji u kojoj je izrazito visoka konkurencija i velika “gužva” među rezultatima pretraga. Ključni pojmovi započeli su na izrazito “dalekim” i niskim pozicijama, npr. pozicije 100 ili više, te je na grafu vidljiv njihov napredak prema vrhu u samo nekoliko mjeseci.

SEO-optimizacija-grafikon-keywordsKljučni pojmovi (ključne riječi) koje klijent koristi namjerno nisu vidljivi iz diskrecijskih i ugovornih razloga, a dostupni su isključivo uz pristanak i dozvolu klijenta.

 

Primjeri rasta pozicije web stranica naših naručitelja

U nastavku vidimo 10 ključnih pojmova (ključnih riječi) koje smo naručiteljima vodili prema vrhu Google rezultata kao što je vidljiv i njihov rast pozicije na Google tražilici. Navedene ključne riječi, zbog mnogobrojne i jako aktivne konkurencije, kasificiramo u rasponu od teških do izrazito teških. URL web stranica kao i ključne riječi namjerno nisu prikazani. Na svaki grafikon moguće je kliknuti kako bi ga se povećalo i vidjelo više pojedinosti. Slike s grafikonima rezultata dobili smo putem popularnog objektivno-neutralnog servisa serpbook.com

SEO-SERP-Google-rast-1SEO-SERP-Google-rast-2
SEO-SERP-Google-rast-3SEO-SERP-Google-rast-4
SEO-SERP-Google-rast-5SEO-SERP-Google-rast-6
SEO-SERP-Google-rast-7SEO-SERP-Google-rast-8
SEO-SERP-Google-rast-9SEO-SERP-Google-rast-10

I vaša web stranica može biti na vrhu, a time i “uzeti” većinu kupaca!

SEO projekte obavljamo po izrazito prihvatljivim cijenama, radimo transparentno i unaprijed s klijentom definiramo plan rada kako bismo postigli zadani cilj u dogovorenom roku i u okviru čvrsto dogovorenih troškova. Pošto je Internet medij koji je uvijek aktivan, tako i mi, zbog prirode posla, na vašim projektima radimo sve dane u godini uključujući i praznike i vikende. Optimizaciju i SEO radimo na svim glavnim svjetskim jezicma i pismima (uključujući i kineska pisma i ćirilicu). Redovito izrađujemo i šaljemo izvještaje o napretku i trenutnom stanju ključnih riječi. Kod SEO klijenata radimo u skladu sa svim relevantnim algoritmima i mjerama (flow metrics, trust/citation, raspodjela anchor teksta i linkova, analiza i korištenje domena, topic modeling, domain i page level trust, čitljiv sadržaj pravilnih dužina, OpenGraph i schema strukturiranje podataka, SERP snippeti, local SEO, varijacije i sinonime, relevantnost, udjele exact match, broad match, partial match, do-follow i no-follow linkova, CTR, spominjajne pojmova u tekstovima bez linkova, inbound marketing tehnike, redovni backlinkovi i backlinkovi s društvenih mreža i još mnogo toga). Za detalje i dodatne informacije slobodno nam pošaljite upit.

Javite nam se s povjerenjem i uvjerite se.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Privolom prihvaćate uvjete korištenja kolačića i ove web stranice.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kod posjete bilo koje web stranice moguće je da stranica na vaše računalo spremi određene informacija, najčešće u obliku kolačića.

Ovi kolačići nužni su za funkcioniranje naše web stranice i samim time ne mogu se isključiti.

Kako bi ova stranica radila bez prekida, koristimo sljedeće tehničke kolačiće

Decline all Services
Accept all Services