logo

SEM – Search Engine Marketing

sem-online-marketing-ppc-adwords

SEM i Google Ads (ranije AdWords), što je to?

Oglašavanje putem Internet tražilica, posebice putem Googlea (sustav Google Ads), pokazuje se, trenutno, jednim od najuspješnijih oblika oglašavanja. U čemu je tajna? Radi se o sustavu koji vam omogućuje da se oglasi prikazuju izravno zainteresiranim korisnicima, dok se nezainteresiranima oglasi neće prikazati. Kada Internet korisnik pretražuje putem Googlea tada on upisuje, u tom trenutku, svoju misao u obliku upita. Google radi analizu tog upita i korisniku prikazuje rezultate rangirane prema vlastitim algoritmima. No, Google također korisniku prikazuje i oglase koji su interesno vezani baš za taj korisnikov upit. Ti oglasi kod Googlea zovu se Ads (prethodno AdWords) oglasi i pokazuju izrazito visok stupanj uspješnosti, baš iz razloga što su prikazani oglasi u izravnoj vezi s korisnikovim upitom. Samim time mogućnost da korisnik klikne na oglas znatno je veća.

 

Što to znači vama i vašem poslovanju?

Prednosti Google Ads oglašavanja su značajne. Od duboke i detaljne analitike koju Google nudi kroz vlastiti sustav Google Analytics uz integraciju kroz Google Tag Manager, zatim analize uspješnosti zakupljenih pojmova, pa sve do činjenice da Google naplaćuje isključivo po kliku na oglas. Ovi podaci mogu dodatno korisnicima dati smjernice kako voditi daljnji razvoj poduzeća. Kod ovih oglasa se radi o mikroiznosima koji u pravilu variraju od 20 lipa do 20 kuna po kliku, no kod pojmova jake konkurencije ti iznosi mogu biti znatno veći. Pošto se radi o plaćanju po kliku, ovaj princip često nosi kraticu PPC – Pay Per Click (plaćanje po kliku). Velika je prednost i što je u Google oglasnom sustavu moguće definirati precizno ograničenje budžeta s ciljem potpune kontrole troškova.

Pojam SEM (Search Engine Marketing) je sistem oglašavanja kroz Internet tražilice (najpopularnije: Google, Bing, Yahoo).

 

Kako sve to radi?

Princip oglasa na tražilicama je sljedeći. Korisnik traži određeni pojam. Tražilica, npr. Google, prikazuje dvije vrste rezultata. Jedno su organski rezultati za koje Google tvrdi da se na njih ne može utjecati (mi na rezultate ipak utječemo kroz naše SEO usluge). Drugi dio rezultata su plaćeni oglasi, gdje se plaćanjem može utjecati na poziciju. Ti rezultati označeni su obojanim poljem ispred rezultata u kojem je naznačeno da se radi o plaćenom oglasu. Ovaj sustav pojašnjen je na ilustraciji ispod, gdje korisnik traži pojam električne bušilice i nakon toga dobiva na stranici rezultata plaćene oglase (s plavom oznakom [Ad] ili [Oglas] kakvu trenutno koristi Google) kao i listu od 7 do 10 organskih rezultata po svakoj stranici rezultata.

SEM-AdWords-primjer

Sustavi tražilica poput Googleovog nude i mogućnost prikaza oglasa kroz partnersku mrežu portala. Partnerski portali obuhvaćaju velik broj visoko rangiranih domaćih i inozemnih portala te se na taj način može doseći i dodatni broj korisnika. Ti oglasi mogu biti tekstualni poput navedenih ili mogu biti slikovni (tzv. display oglasi). Ads oglase moguće je vidjeti i na YouTube servisu prije samog videa ili tijekom videa u donjem dijelu ekrana. Od dodatnih opcija moguće je raditi i remarketing kampanje gdje se oglasi prikazuju kupcima koji su prethodno već bili angažirani oko klijentove web stranice, te ih se poziva na neku dodatnu akciju, posjetu ili kupnju. Sve ove oglase Google nastoji uklopiti u temu samog sadržaja pretrage, stranice portala ili samog videa, ne bi li se oglasi prikazivali uistinu zainteresiranim korisnicima.

 

Kako radimo

Internet je živa platforma i mediji na njemu rade non-stop, od 0 do 24, sve dane u godini. Isti takav je i naš princip rada, a to je svaki dan – sve dane.

U prvom koraku za klijenta analiziramo potrebe i definiramo ciljeve. Sukladno tome popisujemo ključne pojmove vezane uz ciljanu industriju za koje očekujemo da bi potencijalni kupci ili korisnici mogli tražiti. Prema tim pojmovima izrađujemo manji ili veći broj oglasnih kampanja. Na dnevnoj bazi radimo analizu rezultata, usklađujemo iznose po ključnim pojmovima, analizom filtriramo one koje nam donose nezainteresirane posjetitelje i biramo one pojmove koji vode najveći broj korisnika do klijentovih definiranih ciljeva te na njih ulažemo veće iznose u cilju boljih rezultata. U cijelom razdoblju po svakoj skupini ključnih pojmova ili po svakoj kampanji imamo više verzija oglasa koje su međusobno u konkurenciji te u ciklusima odabiremo oglase koji daju najbolji rezultat, dok one s dna ljestvice izbacujemo i umjesto njih stavljamo nove koji ulaze u međusobnu konkurenciju. Ovim načinom uzastopno se kampanje unaprjeđuju i rezultati iz mjeseca u mjesec bivaju sve bolji. Redovito šaljemo detaljne mjesečne izvještaje s prijedlozima promjena kao i vanstandardne pojave koje smo uočili koje često mogu ukazivati na neku dodatnu poslovnu priliku.

Putem analitičkih metoda kroz integraciju putem Google Tag Managera i profiliranja korisnika moguće je napraviti ciljne skupine potencijalnih posjetitelja koji se ponašaju slično onima koji su i ostvarili naš zadani cilj. Ovom metodom oglašavanja može se dobiti veći povrat investicije i vrijednosti uloženog novca, kao i detaljnniji uvid u ponašanje posjetitelja.

Strukturalno vrlo pažljivo računamo iznose uloga klika ključnih riječi. Kampanje organiziramo linearno, piramidalno hijerarhijski, iron-clad, kao i razne druge growth hacking metode, sve u cilju postizanja što boljeg rezultata za našeg klijenta u zadanom financijskom okviru. Svim klijentima pristupamo s jednakom pažnjom bez obzira na veličinu. Kampanje vodimo transparentno, uz stalni pristup naših klijenata cijelom sustavu kroz koji klijent može vidjeti našu uzastopnu aktivnost na projektu kao što može i sam iz našeg rada naučiti principe i sistem rada. Google Ads oglašavanjem bavimo se komercijalno od 2005. godine, gdje smo u početku bili uključeni u razvojne faze Google Ads programa, te smo duboko upoznati sa svim principima rada, promjenama, tajnama i naprednim tehnikama cijelog sustava. Kampanje radimo na svim glavnim svjetskim jezicima, na domaćem i na inozemnim tržištima. Za detalje nam slobodno pošaljite upit.

 

Nekoliko primjera naših kampanja

U nastavku možete pogledati rezultate nekoliko kampanja koje radimo ili smo odradili za naše klijente.

Primjer: Velika specijalizirana on-line trgovina [DETALJNIJE]

Primjer: Domaći visokoposjećeni news portal [DETALJNIJE]

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Privolom prihvaćate uvjete korištenja kolačića i ove web stranice.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kod posjete bilo koje web stranice moguće je da stranica na vaše računalo spremi određene informacija, najčešće u obliku kolačića.

Ovi kolačići nužni su za funkcioniranje naše web stranice i samim time ne mogu se isključiti.

Kako bi ova stranica radila bez prekida, koristimo sljedeće tehničke kolačiće

Decline all Services
Accept all Services